19 Απρ 2011

Πασχαλινά τσουρέκια, να γλύφεις τα δάχτυλά σου!



Χτες αποφασίσαμε με τη φίλη μου τη Τζωρτζίνα να κάνουμε κάτι που δεν είχε επιχειρήσει ποτέ ούτε η μαμά μου ούτε η μαμά της: να φτιάξουμε πασχαλινά τσουρέκια (κουλούρες κρητιστί).
Μετά από πάρα πολλές ώρες(8!!) τα τσουρεκάκια μας βγήκαν από το φούρνο πεντανόστιμα και μυρωδάτα.


>> συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια
υλικά
1550 γρ σκληρό αλεύρι
180 μλ χλιαρό νερό
4 φακελάκια μαγιά ξηρή 
500 ml  γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαχλέπι (κοπανισμένο)
μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
ξύσμα από μισό περγαμόντο
3 βανίλιες
10 καρποί κακουλέ καθαρισμένοι και κοπανισμένοι
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά
2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κρόκο αυγού (για την επικάλυψη
500 γρ. ζάχαρη 


εκτέλεση
Ανάβετε το φούρνο στους 50ο C, μόλις σβήσει η λυχνία του θερμοστάτη τον σβήνετε.

1.Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε 120 g από το αλεύρι, ώστε να πετύχετε ένα πηκτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη στο σβηστό φούρνο να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζονται λιγότερα από 30 min.
2. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι  και ανοίξτε μια τρύπα στη μέση.
3. Ζεστάνετε το γάλα μέχρι σχεδόν το σημείο βρασμού. Κατεβάστε το από τη φωτιά και διαλύστε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τα 300 g  της ζάχαρης και ανακατέψτε.
4. Ρίξτε το σχεδόν καυτό γάλα μέσα στην τρύπα του αλευριού και ανακατέψτε με ένα αναδευτήρι ενσωματώνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο. Όταν αποκτήσετε ένα χυλό παρόμοιο με αυτό της μαγιάς, ρίχνετε μέσα και το χυλό της μαγιάς και ανακατεύετε λίγο ακόμη.
5.Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας το σκεύος που ζεστάνατε το γάλα και βάλτε μέσα σε αυτό το βούτυρο να λιώσει. Το βάζετε στο μάτι που είναι ήδη ζεστό και αφήνετε το μάτι αναμμένο στο 1.
6.Χτυπάτε λίγο τα αυγά με την υπόλοιπη (200 g)ζάχαρη και τα προσθέτετε στο χυλό. Ανακατεύετε λίγο και ενσωματώνετε λίγο ακόμη αλεύρι.
7.Δουλέψτε το  μίγμα με τα δάχτυλα ή αρχικά με μία σπάτουλα και μετά με τα δάχτυλα, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΤΕ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ!

8.Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο σιγά-σιγά μεχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει και να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνεται διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε )


9.Σκεπάζετε (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνετε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο 1μιση με 2 ώρες.


10.Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνετε τα τσουρεκάκια σου σε ό,τι σχήμα θέλετε χωρίς να ξαναζυμώσετε και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα.


11. Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν περίπου 30 λεπτά και αφού θα διπλασιαστούν σε όγκο, τα αλείφετε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό και πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιδέ ή ότι άλλο θέλετε.

12.Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 15-20' ανάλογα το μέγεθος.Μην τα παραψήσετε,γιατί θα στεγνώσουν. 



Καλή επιτυχία (και κυρίως καλή υπομονή)
                                              το κορίτσι που δε φοβάται











3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοριτσι που δε φοβασαι, τωρα που εχεις τη διευθυνση μου, δε μου τα στελνεις?!!!
    Καταλαβαινετε και τη μοναδικοτητα μου, παντα σβηνω και ενα σχολιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή